logotype
21 March 2023 - 12:42

Gevechten weer heviger

IMG-20221021-WA000022 oktober 2022 - De afgelopen weken horen we in de berichten van Karin dat de gevechten weer heviger zijn geworden. Overvliegende drones droppen ook bommen vlakbij Grace Village en Karin en haar medewerkers zijn vermoeid van het voortdurend waakzaam zijn. Hun oren doen zeer van het geluid van de drones, vliegtuigen en de ontploffingen zo dichtbij hen. Dat geen bom hen nog geraakt heeft is een wonder. “Gods vleugels zijn gespreid over Grace Village”, zo schrijft Karin. Semere, een de Grace Village kinderen, moedigde de verzorgsters aan als ze schrikken. Hij zei dat ze zich geen zorgen hoefden te maken, want “we hebben engelen op ons terrein”, zo zei hij. Gisteren kregen we een handgeschreven briefje van Karin doorgestuurd via Ruth. Blijft u alstublieft bidden voor bescherming voor iedereen in Grace Village, maar ook voor nieuwe kracht voor Karin en haar medewerkers om vol te kunnen houden in de waanzinnige wereld waar ze nu al twee jaar in leven. Bid voor vrede, zodat de onmenselijke situatie waarin 6 miljoen noord-Ethiopiërs leven tot een einde komt.

Hongersnood

De laatste tijd is er gelukkig weer wat meer media aandacht voor de nijpende situatie in het noorden van Ethiopië. De BBC publiceerde onlangs een aangrijpend verslag van een inwoner uit de stad Mekelle (www.bbc.co.uk/news/world-africa-60943889), waaruit blijkt hoe inwoners in het noorden van Ethiopië afgesloten zijn van alle humanitaire hulp en er hongersnood heerst. In Grace Village is nog eten, alhoewel dit alleen nog uit kool, wortelen en bieten bestaat. Het wordt steeds moeilijker om aan eten te komen. Voorzitter Frits van de Pol werd vandaag, 19 mei, door Groot Nieuws Radio geïnterviewd over de situatie in Ethiopië en kon daarmee ook aandacht vragen voor de miljoenen mensen die dreigen te sterven van de honger.
Het Rode Kruis opende deze week een girorekening om geld in te zamelen voor de meer dan 14 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika die dringend voedselhulp nodig hebben. We bidden dat veel mensen zullen doneren en voedseltransporten daadwerkelijk op de plekken zullen komen waar de nood zo groot is.

Acties voor een getroffen oorlogsgebied

Alhoewel de oorlogssituatie in het noorden van Ethiopië is gestabiliseerd en het gewone leven weer een beetje opstart, is er enorm veel leed en gebrokenheid in de provincie Tigray. In en rond Shire, de plaats waar Grace Village dichtbij ligt, zijn meer dan 450.000 vluchtelingen die opgevangen worden in o.a. scholen. Internationale hulporganisaties proberen zo veel mogelijk mensen te helpen, maar dat is een hele klus.
Karin en haar team helpen ook waar ze kunnen. Het Rode Kruis heeft hen gevraagd om op het terrein een jaar lang 50-200 kinderen op te vangen van wie niet duidelijk is waar hun ouders en/of familie zijn. Het Rode Kruis zorgt voor de aanpassingen en uitbreiding van opvangruimte in Grace Village en voor het voedsel etc.
Er worden ook veel baby's verwacht en daarvoor is babymelkpoeder nodig. Dit is een kostbare aankoop. Daarom starten we een speciale actie om hiervoor geld in te zamelen. Karin zal de melkpoeder ook onder de vluchtelingengezinnen verdelen. Wilt u meehelpen? Maak dan uw gift over op NL44ABNA0400536048 t.n.v. st. Bridge to Light o.v.v. Project babymelkpoeder.

Verder ondersteunt Karin vluchtelingengezinnen met 1 maand voedsel en geeft haar team trainingen in het opstarten van een klein bedrijfje, zodat mensen leren zelf in hun onderhoud te voorzien.
Ook wil ze een helpende hand bieden aan het dorpje Kelakil, dat zwaar getroffen is door de burgeroorlog. Alles wat in jaren opgebouwd werd, is binnen een paar weken met de grond gelijk gemaakt.
Soap for Hope zeep cadeautjes verkoopt prachtige zeepharten voor dit dorp. Hun actie heet: Samen een hart voor Kelakil. Kijk op hun website (www.soapforhope.nl) voor meer informatie hierover.

Feest!

martha-karin-caros

Op 31 januari jl. was het feest in Grace Village: Carlos trouwde met Martha. Beiden hebben ze als kind in Grace Village gewoond en nu zijn ze in Ruths voormalig huis gaan wonen.

Spannende situatie Ethiopië

In het noorden van Ethiopië is sinds begin november een zeer gespannen situatie ontstaan die zou kunnen eindigen in een burgeroorlog. Er waren al veel problemen en spanningen tussen de regering van Tigray (de provincie waar Grace Village in ligt) en de regering in Addis Abeba. De rebellen in Tigray willen weer landelijk aan de macht komen en vielen de grote legerbasis op 1 km afstand van Grace Village aan. Het regeringsleger zette vervolgens de tegenaanval in en sindsdien wordt er gestreden tussen de rebellen en het regeringsleger.

Internet en telefoon zijn afgesloten en daardoor weten wij weinig. Wel bereikte ons het bericht dat Karin en de kinderen nog steeds in Grace Village zijn en het goed maken. Tot nu toe zijn ze veilig en wordt er goed voor hen gezorgd. Er zijn bewakers op het terrein en zij beschermen hen en zijn vriendelijk. Ook Carlos is in Grace Village en hij begeleidt en bemoedigt de kinderen. Want alhoewel de gevechten bij hen in de buurt kort waren, het was wel heftig en angstaanjagend. En de dreiging is nog lang niet voorbij. Maar ze zorgen als een familie voor elkaar en vinden daarin steun bij elkaar. Ze mogen niet reizen en moeten op het terrein blijven. Er is nog voldoende eten voor 1 maand, dus ze kunnen zich nu nog redden.

Als u door ons op de hoogte gehouden wilt worden, stuurt u dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2023  Bridge to Light    -   globbersthemes joomla template